Vergoedingen in 2017 door Zilveren Kruis Achmea

Vergoedingen in 2017 door Zilveren Kruis Achmea

Nieuwsbericht voor als u bij Zilveren Kruis Achmea verzekerd bent:

Zilveren Kruis Achmea heeft de vergoedingen voor 2017 bekend gemaakt. De vergoeding van podotherapie/podologie/podoposturale therapie en (sport)steunzolen wordt vanaf 2017 verhoogd: ‘Aanvullend 3 sterren’ gaat van € 100,- naar € 200,- per persoon per kalenderjaar, en ‘Aanvullend 4 sterren’ gaat van € 135,- naar € 300,- per persoon per kalenderjaar.

Alle podotherapeuten binnen de NVvP staan als kwaliteitsgeregistreerd ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici, wat een voorwaarde is voor de vergoeding. Goed nieuws dus voor onze patiënten!

Helaas heeft de manier waarop Zilveren Kruis Achmea de wijzigingen voor 2017 heeft gecommuniceerd bij sommige patiënten tot verwarring geleid. Met name het onderdeel waarin alleen de wijzigingen voor 2017 worden weergegeven.

Daar staat enerzijds de wijziging naar de hogere vergoeding genoemd, maar daarnaast ook een verandering aangaande de podoposturaaltherapeuten, die ook uit dit potje vergoed worden: namelijk dat de behandelend podoposturaaltherapeut moet zijn geregistreerd bij de Stichting Landelijk Overkoepelend Orgaan voor de Podologie (LOOP), of moet voldoen aan de betreffende kwaliteitseisen van de Stichting LOOP, in plaats van bij de beroepsvereniging. Voorheen waren podoposturaaltherapeuten verenigd binnen het Omnipodogenootschap (wat niet meer bestaat, vandaar dat dit is gewijzigd in Stichting LOOP).

Podoposturaaltherapeuten en podologen zijn beide disciplines die zich tot op een bepaald niveau net als de podotherapeut met voeten bezig houden. Beide hebben echter geen beschermde opleidingstitel, waardoor iedereen zich zo mag noemen in Nederland. Dit komt omdat ze niet, net als de podotherapeut, opgeleid zijn op een wettelijk erkende opleiding die door de NVAO geaccrediteerd is. Dit is dan ook de reden dat Achmea wil dat de podologen en podoposturaaltherapeuten die ze vergoeden ingeschreven staan bij Stichting LOOP, om de kwaliteit daarmee enigszins te kunnen borgen.

De podotherapeut krijgt na het behalen van een 4-jarige HBO-studie zijn bachelor-degree, wat een officieel door de overheid erkend diploma is. De podotherapeut mag zich dan ook als enige beroep naast preventief ook curatief inzetten. Dat wil zeggen dat de podotherapeut zich ook bezighoudt met het behandelen van mensen die chronisch ziek zijn, of het beter maken en genezen van klachten.

Podotherapeuten kunnen zich als enige beroepsgroep registreren in een onafhankelijk kwaliteitsregister voor paramedici. Dit is dan ook de eis van Achmea wat onze beroepsgroep betreft. Podotherapeuten zijn verenigd binnen de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten.

Deel viaShare on Facebook0Share on Google+0Email this to someone