Mei, ‘Maand van de Voet’! (2011)

De ‘Maand van de Voet’ vindt plaats in de maand mei en is een initiatief van de FIP (Fédération International des Podologues). De FIP is de wereldwijde organisatie van professionals op het gebied van de voeten, waar ook de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten (NVvP) deel van uitmaakt.

Dit jaar staat de maand van de voet in het teken van de reumatische voet.

Naar schatting zijn er in Nederland ongeveer 3 miljoen mensen met gewrichtsklachten. Velen hiervan zijn reumapatiënten en van al deze mensen heeft 80 tot 96% voetklachten. Tijdige behandeling door een podotherapeut, dé specialist op het gebied van het functioneren van de voet en het looppatroon, kan de pijnklachten verminderen of zelfs wegnemen.

Een reumatische aandoening geeft vaak standsafwijkingen, drukveranderingen en andere voet- en teenafwijkingen. Voorbeelden hiervan zijn scheefstand, verminderde beweeglijkheid of zelf onbeweeglijkheid van de grote teen. Klauw- of hamerstand van de tenen en tenen die over en/of onder elkaar liggen, komen ook veel voor. En ook afwijkingen in de kleine gewrichtjes van de tenen kunnen problemen geven. Door een afwijkende vorm van de voeten passen de voeten moeilijker in schoenen. Wordt hiervoor geen oplossing gezocht, dan kan ook dit vervelende gevolgen hebben. Bijvoorbeeld drukplekken als gevolg van stijfheid van gewrichten die op den duur eeltvorming en zelfs wondjes veroorzaken.

Veel patiënten komen via de reumatoloog of huisarts terecht bij de podotherapeut. Het is voor een patiënt vaak niet makkelijk om te accepteren dat hij/zij een reumatische aandoening heeft en daarvoor hulpmiddelen moet gaan gebruiken en extra zorg nodig heeft. Goede informatie over het ontstaan van de klachten en wat een podotherapeut voor de patiënt kan doen, is dan ook erg belangrijk. De pijn van de reuma kan een podotherapeut meestal niet volledig wegnemen. Maar vaak kan de podotherapeut de klachten wel verlichten en de patiënt meer stabiliteit en een betere mobiliteit geven.

Behandeling kan bestaan uit:
• een teenorthese (een op maat gemaakt siliconen ‘spalkje’) waarmee drukplekjes op de tenen worden voorkomen of verminderd,
• podotherapeutische zolen om de druk onder de voet te verminderen en, indien mogelijk, de stand van uw voet te verbeteren, en
• vilttherapie waardoor plekjes of wondjes direct drukvrij kunnen worden gelegd.
Als confectieschoenen pijnklachten veroorzaken of teveel druk op de voet uitoefenen, kan een podotherapeut de patiënt ook in contact brengen met een orthopedisch schoenmaker die de patiënt kan voorzien van (semi)orthopedisch schoeisel.

Wanneer een patiënt eenmaal onder behandeling van een podotherapeut is zal de podotherapeut de patiënt vaak adviseren in aanvulling op zijn/haar behandeling de algemene voetverzorging te laten uitvoeren door een medisch pedicure of een pedicure met reuma-aantekening. Vanzelfsprekend is het van belang dat de patiënt regelmatig op controle komt bij de podotherapeut.

Er zijn ruim 200 verschillende soorten reuma en iedere patiënt is verschillend. Daarom stelt de podotherapeut, na uitvoerig onderzoek en in overleg met de patiënt, voor iedereen een apart behandelplan op.

Kijk voor meer informatie op www.podotherapie.nl.

Vergeet je voeten niet!

Uw voeten, mijn zorg!

reuma

Deel viaShare on Facebook
Facebook
0Email this to someone
email