Mei, ‘Maand van de Voet’! (2009)

De ‘Maand van de Voet’ vindt plaats in de maand mei en is een initiatief van de FIP (Fédération International des Podologues). De FIP is de wereldwijde organisatie van professionals op het gebied van de voeten, waar ook de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten (NVvP) deel van uitmaakt.

Dit jaar staat de maand van de voet in het teken van de kindervoet en de voeten van de zwangere vrouw.

Zwangere vrouwen

Doelgroep zwangere vrouwen is gekozen omdat gebleken is dat juist zij onnodig veel last hebben van en pijn hebben aan hun voeten. Zwangere vrouwen denken vaak dat dit weer een ‘pijntje’ is dat ‘er nu eenmaal bij hoort’ terwijl een podotherapeut die pijn wellicht kan verhelpen.In het kader van de ‘Maand van de Voet’ is een artikel geschreven over zwangere vrouwen en podotherapie.

zwanger

Kindervoeten

Omdat ouders vaak bezorgd zijn over de voeten van hun kinderen, terwijl in veel gevallen sprake is van een normale fysiologische ontwikkeling, willen wij hieraan extra aandacht besteden. Want wat is een normale ontwikkeling van de kindervoet en welke stand van de voeten en benen hoort bij welke leeftijd?In het kader van de ‘Maand van de Voet’ is een artikel geschreven over de kindervoet en podotherapie. Klik hier om dat artikel te lezen.

levensloop

Kortom

De ‘Maand van de voet’ staat dit jaar dus in het teken van de kindervoet en de voeten van de zwangere vrouw, maar een podotherapeut behandelt ook voeten van diabetes- en reumapatiënten, van sporters, en van volwassenen en ouderen. Als je klachten hebt, kan een podotherapeut je weer een eind de goede weg op helpen.

Kijk voor meer informatie op www.podotherapie.nl.

Vergeet je voeten niet!

Uw voeten, mijn zorg!


Zwangere vrouwen

Zwangere vrouwen lopen vaak veel te lang door met pijnlijke voeten, enkels en knieën. Zij accepteren dit als één van de vele kwaaltjes die hen tijdens de zwangerschap nu eenmaal overkomen. Een podotherapeut, dè voetspecialist bij uitstek, kan veel doen om die pijnklachten te verhelpen. Zwanger zijn en ook nog eens pijn in je voeten hebben? Dat is echt niet nodig!

Een zwangerschap is een prachtig moment in je leven. Je geniet van het kleine wonder in je buik en treft allerlei voorbereidingen voor zijn of haar komst. Het is, als het goed is, een feest om bijvoorbeeld kleertjes en spullen voor de babykamer te kopen en de babykamer in orde te maken. Totdat je voeten protesteren. Veel vrouwen denken dat het er nu eenmaal bij hoort. Je buik groeit. Je komt wat kilo’s aan en die voeten en knieën moeten al dat extra gewicht dragen. Het lijkt dan logisch dat je voeten en je gewrichten daartegen protesteren. Maar dat is het niet.

Niet één voet is perfect en vrijwel iedereen heeft, ook al ben je je daarvan niet bewust, afwijkingen aan de voeten tijdens het staan of het lopen. Dat kan jaren goed gaan zonder dat je er last van hebt. Maar tijdens de zwangerschap verandert je lichaam. Je komt aan, soms zelfs flink, en onder invloed van hormonen verslappen de banden en spieren in je voeten. Hierdoor worden bestaande afwijkingen tijdens staan en lopen langzaam aan erger totdat er ‘een druppel is die de emmer doet overlopen’. Op dat moment raken je voeten overbelast. Ineens voel je een drukkende pijn onder je voorvoet, steken of tintelingen in je voorvoet en tenen, pijn ter hoogte van je enkel of je voetboog en pijn in je hiel. Verder kun je last krijgen van je benen of je knieën.

En dat is nog niet alles. Er kan sprake zijn van een overbelaste spier, een overbelaste spieraanhechting of een overbelast bandje in de voet. Dat komt doordat de voet veel kantelt bij staan en/of lopen. De spier, spieraanhechting of het bandje wordt teveel opgerekt en raakt overbelast. In de meeste gevallen gebeurt dit aan de binnenzijde van de voet of onder de voet ter hoogte van de voetholte of hiel. Ook kan sprake zijn van een zenuwbeknelling in je voet of je enkel doordat de ruimtes waarin de zenuwen lopen krapper worden door bijvoorbeeld het vasthouden van vocht of een afwijking tijdens het staan en/of lopen. De pijn ontstaat meestal in het deel van de voet achter de beknelling.

Veel mensen denken dat het vanzelf weer overgaat na de bevalling en besteden daarom te weinig aandacht aan deze pijnklachten. Dat is niet altijd zo. Het is zelfs zo dat de klachten vaak niet weggaan of weer terugkomen als je een tijdje rust hebt gehad. Bovendien is het heel vervelend om al die tijd met pijn in je voeten rond te blijven lopen. En het is ook nog eens helemaal niet nodig!

Als je pijnklachten hebt aan je voeten, je benen of je knieën, kan een podotherapeut je helpen. Een podotherapeut behandelt alle klachten die komen door het niet goed functioneren van de voeten tijdens staan en/of lopen. Als je langere tijd last hebt, bespreek dit dan met je huisarts. Je huisarts kan je doorverwijzen naar een podotherapeut in de buurt. Zo’n verwijzing is nodig want een podotherapeut mag als erkend HBO-geschoold paramedicus alleen werken op verwijzing.

Aan de hand van een uitgebreid onderzoek bekijkt de podotherapeut of je voeten afwijkingen vertonen. Na dit onderzoek, waarbij ook kan worden gekeken naar de knieën, de heupen en de stand van de rug, wordt er een behandelplan opgezet. Je kunt daarbij denken aan speciale op maat gemaakte inlegzolen om de stand van je voeten te corrigeren, om je voeten te ondersteunen of om de druk van je voet beter te verdelen. Maar ook een schoenadvies of taping kan tot de behandelingsmogelijkheden behoren. Hierna ben je weer pijnvrij en kun je weer volop genieten van je zwangerschap. En zeg nou zelf: Wat is er heerlijker dan shoppen en klussen voor je kleintje zonder pijn in je voeten!

Dit artikel is geschreven in het kader van de ‘Maand van de Voet’ (mei 2009). Jaarlijks besteden podotherapeuten in een groot aantal landen van de wereld extra aandacht aan het werk van een podotherapeut. ‘Weet wat je doet bij pijn aan je voet’, is daarbij dè centrale boodschap.

Mocht u naar aanleiding van deze informatie vragen hebben, dan kunt u uiteraard contact met mij opnemen.


Kwetsbare Kindervoeten

Baby- en kindervoeten zijn kwetsbaar. Zij vormen letterlijk de basis voor de toekomst van jouw kindje. In de meeste gevallen gaat alles goed en zullen de wankele eerste stapjes van een baby worden gevolgd door die van een druk drentelende peuter en kleuter. Eenmaal op de basisschool ontwikkelen de kleuters zich doorgaans tot leerlingen die ‘stevig’ op hun benen staan. Maar soms gaat er iets mis. En dan is het zaak tijdig een specialist in te schakelen. De podotherapeut is dè voetspecialist bij uitstek.

Tijdens je zwangerschap heb je waarschijnlijk de ontwikkeling van je kindje op de voet gevolgd. Nu je kindje eenmaal is geboren, is het zaak ook de ontwikkeling van de voeten en de beentjes goed in de gaten te houden. De meeste ouders weten niet hoe de kleine onderdanen van hun kindje zich horen te ontwikkelen. Weet jij bijvoorbeeld dat kindervoeten heel anders in elkaar zitten dan je eigen voeten? Juist aan de voeten, die zo belangrijk zijn, wordt doorgaans te weinig aandacht besteed.

Bij de geboorte van je kind zijn niet alle botstructuren in de voet volledig ontwikkeld. Die bestaan voor een groot deel nog uit kraakbeen. Daarom zijn babyvoetjes ook zo zacht en buigzaam. De voetjes hebben vaak een platte vorm. Dat komt doordat er onder de hele voet nog een dik vetkussen zit. Dat vetkussen verdwijnt in de loop van de eerste levensjaren en pas dan wordt langzaam de voetboog zichtbaar.

Baby’s trappelen en spelen graag met hun voeten. Terwijl ze dat doen, ontwikkelen de spieren zich en worden de voeten en beentjes voorbereid op het lopen en op het dragen van gewicht. Zo rond het eerste levensjaar probeert een kind te staan en te lopen. Als jouw kindje heel vroeg is, komen die eerste stapjes zo rond de tien maanden. Bij andere kindjes kan het duren tot hij of zij anderhalf jaar oud is. Die periode is onder meer afhankelijk van de ontwikkeling van de voet. Zodra de voet in staat is om het eigen lichaamsgewicht te dragen, gaat een kind uit zichzelf staan en lopen.

Wanneer een kind de voeten belast, wordt een geleidelijke verandering in de stand van de voeten en de benen zichtbaar. Kinderen die net gaan staan, doen dit gewoonlijk met platvoeten en O-benen. Op die manier hebben ze meer controle over dat onzekere voortbewegen. Als ze ongeveer twee tot drie jaar oud zijn, hebben peuters nog steeds platvoetjes maar verandert de stand van het been naar een X-stand. Rond diezelfde tijd verdwijnt ook het zogenaamde “babyvet”. De benen blijven een paar jaar in die X-stand staan. Pas tussen het vijfde en het zevende levensjaar, als de botten in de voet voldoende zijn uitgehard, komen de voeten en de benen in een goede, rechte positie.

ontwikkeling

Hoe kun je als ouder bijdragen aan een goede ontwikkeling van de voet
Juist omdat babyvoeten zo buigzaam en dus vervormbaar zijn, hebben ze veel bewegingsvrijheid nodig. Wanneer de eerste stapjes binnenshuis plaatsvinden, is het niet nodig om een kind schoenen te laten dragen. Juist lopen op blote voeten of op sokjes helpt de voeten en de spieren normaal te groeien en kracht te ontwikkelen. Let wel goed op dat sokjes niet te klein of te krap zijn, want dat kan nadelig zijn voor de ontwikkeling. Als er buitenshuis gestapt gaat worden, kun je het best kiezen voor flexibele schoentjes die gemaakt zijn van natuurlijke materialen.

Wanneer je kind twee tot drie weken goed zelfstandig kan lopen, kunnen de eerste echte schoenen worden aangeschaft. Er is een aantal zaken waaraan een goede kinderschoen moet voldoen:
• De schoentjes , met name de loopzolen, dienen zeer soepel, licht en buigzaam te zijn.
• De teentjes hebben veel ruimte nodig in lengte, breedte en hoogte, zodat ze grijpbewegingen kunnen maken.
• In ventilerend materiaal kunnen de voetjes veel beter ademen. Kies daarom bij voorkeur geen schoenen van plastic of imitatieleer, maar van echt leer.
• De loopzool mag niet te glad zijn. Dit om glijpartijen te voorkomen.
• Een vetersluiting is de meest geschikte sluiting.
• De hakhoogte mag niet hoger zijn dan één centimeter.
• De schoenmaat behorende bij een kindervoet bepaal je als volgt: meet de voet op uitgaande van de langste teen tot de hiel en tel daarbij 13 millimeter voor lengte- en groeitoegift.

Wanneer ga je naar de huisarts?
Tot een jaar of zeven zijn de voeten en de benen nog volop in ontwikkeling. Een platvoet, O-benen, X-benen, het komt over het algemeen allemaal weer goed. In een aantal gevallen doe je er echter goed aan wel naar de huisarts te gaan. Bijvoorbeeld als je kind:
• regelmatig struikelt of valt over zijn eigen voetjes
• klaagt over vermoeidheid en/of niet lang kan lopen
• niet graag loopt
• pijnklachten heeft met lopen en/of sporten
• ook na het zevende levensjaar nog platvoeten of X-benen heeft (hoewel correctie zelfs dan niet altijd nodig is).

In die gevallen is het belangrijk de mening te vragen van een podotherapeut. Een podotherapeut heeft een vierjarige HBO-opleiding gevolgd, net als bijvoorbeeld een fysiotherapeut. De podotherapeut is gespecialiseerd in het verhelpen van pijnklachten aan het hele bewegingsapparaat. Dat bewegingsapparaat begint bij de voeten en eindigt bij de rug. Je huisarts kan je doorverwijzen naar een podotherapeut in de buurt. Zo’n verwijzing is nodig, want een podotherapeut mag als erkend paramedicus alleen werken op verwijzing.

Maar niet alleen pijn aan de voeten kan aanleiding zijn voor een bezoek aan de podotherapeut. Je kunt ook denken aan pijn in de enkels, knieën, benen of heupen. Al die klachten kunnen veroorzaakt worden door een verkeerde voetstand. En ook een afwijkende stand van de tenen of een ingegroeide teennagel kan heel vervelend zijn.

Wat doet een podotherapeut?
Een podotherapeut kijkt wat de oorzaak van de klachten is. Hij of zij voert een uitgebreid onderzoek uit en kijkt niet alleen naar de voeten maar ook naar de houding van de knieën, de benen, de heupen en de rug. Vervolgens wordt er een behandelplan opgesteld om de klachten te verhelpen. Je kunt denken aan een paar speciaal op maat gemaakte inlegzooltjes om de voetstand te corrigeren waardoor de oorzaak van de klacht wordt beïnvloed. Dit gebeurt eventueel in combinatie met een schoenadvies. Een andere mogelijke oplossing is een orthese. Dit is een, eveneens op maat gemaakt, hulpmiddel om de stand van de tenen te corrigeren. Het zijn in principe allemaal tijdelijke hulpmiddelen. Een kindervoet kan tijdens de groei blijvend gecorrigeerd worden. Zodra de correctie voltooid is, is het de bedoeling dat je kind weer helemaal op eigen kracht kan staan en lopen.

Dit artikel is geschreven in het kader van de ‘Maand van de Voet’ (mei 2009). Jaarlijks besteden podotherapeuten in een groot aantal landen van de wereld extra aandacht aan het werk van een podotherapeut. ‘Weet wat je doet bij pijn aan je voet’, is daarbij dè centrale boodschap.

Mocht u naar aanleiding van deze informatie vragen hebben, dan kunt u uiteraard contact met mij opnemen.

Deel viaShare on Facebook
Facebook
0Email this to someone
email