Mei, ‘Maand van de Voet’! (2008)

De ‘Maand van de Voet’ vindt plaats in de maand mei en is een initiatief van de FIP (Fédération International des Podologues). De FIP is de wereldwijde organisatie van professionals op het gebied van de voeten, waar ook de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten (NVvP) deel van uitmaakt.

Dit jaar staat de maand van de voet in het teken van de voeten van sporters. Wel je materiaal verzorgen, maar je voeten vergeten, dat is de fout die veel sporters maken. Terwijl juist je voeten de basis vormen van je sportieve succes.

Het hele jaar door wordt er gesport, door jong en oud. Ruim vijf miljoen Nederlanders sporten regelmatig individueel of in teamverband. Goed voor de conditie, prima voor de sociale contac-ten en je kunt je energie erin kwijt. Het jaar 2008 is met onder meer de Olympische Spelen, de Special Olympics en het EK voetbal een belangrijk jaar als het om sport gaat. Reden genoeg voor podotherapeuten om in de maand mei extra aandacht te besteden aan sport en vooral aan sporters.

Je voeten krijgen tijdens het sporten heel wat te verduren. Zij dragen het lichaamsgewicht en tijdens het sporten is die druk nog hoger. Bij hardlopen bijvoorbeeld gaat het om wel drie tot vier maal je lichaamsgewicht. Ook van je andere spieren en gewrichten wordt het nodige ver-langd. Denk maar aan snelheid, kracht en herhalende bewegingen. Wie te weinig aandacht be-steedt aan zijn voeten, loopt al snel de kans op een blessure. En dan hebben we het nog niet eens over contactsporten.

pijnaanvoet

Blessures kun je voorkomen door -naast een goede warming up- meer aandacht te besteden aan je voeten. En dan gaat het om meer dan alleen goede schoenen. Als je weleens pijn hebt aan je voeten, of last hebt van je knieën, je heup, je rug of je spieren, kan het ook gaan om een afwijkende voetstand, een verkeerd looppatroon of een voetaandoening die verder gaat dan een blaar of een eeltplekje. En dat gaat niet vanzelf over. Sterker nog, hoe langer je die klachten negeert, hoe erger die klachten worden.

Blessures, wondjes en blaren zijn schering en inslag bij sporters. De sportschoenen van syn-thetisch materiaal bevorderen bovendien het zweten en zijn vaak warm en vochtig, ideaal voor de ontwikkeling van schimmels. Schimmels zijn gemakkelijk overdraagbaar en voelen zich goed in vochtige omgevingen zoals douches, fitnessruimtes, zwembaden… Voeten van sporters staan ook heel sterk bloot aan wrijving. Gevolg: er ontstaan eeltplekken, de voeten worden droog of er ontstaan kloven. Een goede raad aan de verstokte sporters onder u: verzorg uw voeten extra goed. Houd ze droog en zorg voor een goede hygiëne, elke dag.

Met al die klachten, en ook met voortdurend terugkomende blaren en eeltplekken, moet je niet zelf aan de gang gaan. Die verdienen de aandacht van een specialist. De podotherapeut is een erkend paramedicus en kan die klachten signaleren en behandelen.

Tijdens een podotherapeutisch onderzoek stelt de podotherapeut een groot aantal vragen. Hij of zij kijkt naar je looppatroon en beoordeelt de functie van je voet. Indien nodig volgt aanvul-lend onderzoek, bijvoorbeeld van de knie, de heup of de rug. Ook de dagelijkse schoenen en de sportschoenen worden aan een inspectie onderworpen.

Aan de hand van het onderzoek stelt de podotherapeut een behandelplan op waaruit een the-rapie voortkomt. Hierbij kun je denken aan een paar podotherapeutische (sport)zolen die je manier van staan en lopen beïnvloeden. Een andere therapiemogelijkheid is een siliconen teen-stukje om de stand van een teen te corrigeren of om de teen te beschermen. Misschien is al-leen het geven van een schoenadvies voldoende om je klachten te laten verminderen en ver-dwijnen zodat je jouw (sport)activiteiten weer kunt hervatten.

De ‘Maand van de voet’ staat dit jaar dus in het teken van de sport, maar niet alléén sporters worden door een podotherapeut behandeld. Ook voeten van diabetes- en reumapatiënten en van kinderen, volwassenen en ouderen verdienen aandacht. Als je klachten hebt, kan een po-dotherapeut je weer een eind de goede weg op helpen. Vergeet je voeten niet, want niets is fijner om te lopen, te wandelen en te sporten zonder problemen.

Kijk voor meer informatie op www.podotherapie.nl.

Vergeet je voeten niet!

Uw voeten, mijn zorg!

Deel viaShare on Facebook
Facebook
0Email this to someone
email